Енергийна ефективност чрез Smart Home?

Енергийна ефективност чрез Smart Home?

Пестенето на енергия е все по-важен въпрос в наши дни. Макар да изглежда очевидно, че най-простият начин за пестене на енергия е просто да се използва по-малко, на практика може да бъде много по-трудно. Интелигентните домашни системи и устройства помагат да се спести енергия, като позволяват на потребителя да наблюдава и контролира потреблението на енергия по нови начини.

Според изчисленията на института Fraunhofer, интелигентният контрол на къщата може да спести до 40 % от разходите за отопление. Това със сигурност е идеалният сценарий. В крайна сметка разходите за отопление зависят от много фактори и затова много производители отчитат спестявания до 30 процента годишно, което изглежда реалистична и постижима стойност. Първата стъпка към по-енергийно ефективен интелигентен дом все още е тухли и хоросан: Ако човек започва с къща, построена преди 40, 50 или повече години, по-добрата ефективност по отношение на по-добра изолация и прозорци са първото нещо, което трябва да се направи. Когато пукнатините са запечатани, това е, когато оптимизацията наистина може да окаже влияние върху енергийните разходи и използването на интелигентни домашни системи ще доведе до промяна.


В тази статия

Как могат интелигентните домашни системи да помогнат за контрол на консумацията на енергия?

Какви са възможните приложения на интелигентния дом за консумация на енергия?

Как интелигентните домашни системи контролират отоплението?

Умни домашни устройства за повече енергийна отговорност

Как могат интелигентните домашни системи да помогнат за контрол на консумацията на енергия?

Голяма тенденция в сектора на интелигентните дома вече е видима днес: собствениците на жилища произвеждат собствена електроенергия с помощта на фотоволтаична система на покрива. За да се гарантира, че не зависи от времето, за да се реши дали са налице достатъчно мощност технологиите за интелигентен дом. В бъдеще интелигентният контрол на строителните услуги ще гарантира, че неизползваната електроенергия се съхранява или използва за устройства, чието захранване може да бъде изместено във времето.


Какви са възможните приложения на интелигентния дом за консумация на енергия?

Когато пестите енергия, важи правилото: по-добре изключете устройствата напълно, отколкото да ги пускате в режим на готовност. Повечето хора не знаят кои електронни устройства в дома им използват най-много енергия. Всеки, който иска да се запознае подробно с консумацията си, трябва да се сдобие с интелигентни щепсели за адаптер или стенни бутони. С адаптерна щепсела потребителите включват или изключват всички електрически уреди напълно или измерват потреблението, за да идентифицират неизвестни захранващи устройства. В интелигентните домашни приложения потребителите дори могат да виждат в движение, ако устройствата, които трябва да бъдат изключени, са изключени – и дори могат да ги изключат дистанционно, ако е необходимо. Или жителите деактивират всички ненужни електрически уреди с един бутон, когато напускат дома си.


Как интелигентните домашни системи контролират отоплението?

Интелигентният термостат е основна част от всяка система за управление на енергията, тъй като отоплителната и охлаждащата система на дома е един от най-големите консуматори на енергия в къщата. Интелигентните системи за дома правят много отоплителни уреди програмируеми. Ако собствениците на жилища не присъстват в определени часове през деня, техните радиатори автоматично ще се изключат. Ако пристигнат у дома по-рано от планираното, те могат да получат достъп до своя умен дом чрез приложение в движение. Например не е необходимо да стартирате отоплението, когато през деня никой не е вкъщи. Но дори и при проветряване нагревателя не е необходимо да бъде включен. Когато прозорецът е отворен, отоплението в мрежов дом автоматично се успокоява. Разбира се, отоплението може да се контролира и ръчно, когато е необходимо.


Умни домашни устройства за повече енергийна отговорност

Съответните приложения на устройствата в интелигентните домове позволяват на потребителите да проследяват потреблението на енергия във времето. Те могат също така да получат оценка колко плащат за всичко, което са включили. По този начин ще имат влияние върху поведението на потребителите и ще помогнат на хората да бъдат по-енергийни и в дългосрочен план отговорни.

Leave a Reply

Close Menu