You are currently viewing Енергийна ефективност чрез Smart Home?

Енергийна ефективност чрез Smart Home?

Как да спестим енергия е все по-важен въпрос в наши дни. Въпреки, че звучи напълно логично, че най-простият начин за пестене на енергия е просто да консумираме по-малко, на практика нещата са далеч по-сложни. Интелигентните домашни системи и устройства помагат да се спести енергия, като позволяват на потребителя да наблюдава и контролира потреблението на енергия по нови начини.

Според изчисления направени от института Fraunhofer, интелигентният контрол на дома може да спести до 40 % от разходите ви за отопление. Това със сигурност би било съвършеният сценарий. Разбира се, разходите за отопление зависят от много фактори и затова много производители отчитат спестявания до 30 % годишно, което изглежда реалистична и постижима стойност. Първата стъпка към създаване на по-енергийно ефективен интелигентен дом все още е тухли и хоросан: Ако човек започва с къща, построена преди 40, 50 или пък дори повече години, то по-добрата ефективност по отношение на по-добра изолация и прозорци са първото нещо, което трябва да бъде направено. В случай, че “пукнатините” са запечатани, оптимизацията наистина може да окаже влияние върху енергийните разходи и използването на интелигентни домашни системи ще доведе до сигурна промяна.

Какви са възможните приложения на интелигентния дом за консумация на енергия?

Когато пестите енергия, важи основното правило: по-добре изключете устройството напълно, отколкото да го пускате в режим на готовност. Чрез приложенията на интелигентните домашни системи потребителите могат да виждат в движение дали устройствата, които трябва да бъдат изключени, са изключени – и дори могат да ги изключат дистанционно, ако това е необходимо. Също така жителите могат да деактивират всички ненужни електрически уреди с един бутон, когато напускат дома си.

Как интелигентните домашни системи контролират отоплението?

Интелигентният термостат е основна част от всяка система за управление на енергията, тъй като отоплителната и охлаждащата система на дома е един от най-големите консуматори на енергия в къщата. Интелигентните системи за дома правят много отоплителни уреди програмируеми. Ако собствениците на жилища не присъстват в определени часове през деня, техните радиатори автоматично ще се изключат. Ако пристигнат у дома по-рано от планираното, те могат да получат достъп до своя умен дом чрез приложението си в движение. Например не е необходимо да стартирате отоплението, когато през деня никой не е вкъщи. Но дори и при проветряване нагревателя не е необходимо да бъде включен. Когато прозорецът е отворен, отоплението в мрежов дом автоматично се “успокоява”. Разбира се, отоплението може да се контролира и ръчно, когато е необходимо.

Умни домашни устройства за повече енергийна отговорност

Съответните приложения на устройствата в интелигентните домове позволяват на потребителите да проследяват потреблението на енергия във времето. Те могат също така да получат оценка колко плащат за всичко, което са включили. По този начин ще имат влияние върху поведението на потребителите и ще помогнат на хората да бъдат по-отговорни енергийно и в дългосрочен план.

Leave a Reply