Какво е умен дом?

Какво е умен дом?

Какво е умен дом?

Този на пръв поглед прост въпрос има много различни отговори, в зависимост от това, кого задавате. Накратко, „умен дом“ е резиденция, оборудвана с редица устройства, които автоматизират задачи, които обикновено се справят от хората. Някои са вградени в самата структура, а някои добавени по-късно, а собствениците на жилища ги управляват с гласови команди или чрез изкуствен интелект.

За някои собственици на жилища превръщането на къща в интелигентен дом може да бъде толкова просто, колкото да купите свързан високоговорител. За други той може да включва свързване на няколко различни продукта, включително високоговорители, камери, компютри, смартфони, телевизори, системи за сигурност, уреди и други.

Защо трябва да имам умен дом?

Сега, когато обяснихме какво е интелигентен дом, защо трябва да създадете къщата си с интелигентни или свързани домашни продукти?

Пестене на енергия (и пари)

За много хора движещата сила за създаването на интелигентен дом е потенциалът да се спестят енергия и пари с автоматизирани системи за отопление и климатизация. Интелигентните термостати, като тези, направени от дъщерната компания Nest на Alphabet, бързо и прецизно автоматизират отоплението и охлаждането на дома. Това обикновено намалява сметката за електричество на собствениците. Други продукти, като свързани светлини и уреди, могат да използват по-малко енергия чрез изключване, когато не се използват. Тези видове продукти трябва да са високо в нечия контролна листа за умни дома.

По-добра сигурност и спокойствие у дома

Въпреки че можете да закупите алармени системи, за да защитите дома си, интелигентните домове могат да предлагат допълнителна сигурност. Свързаните светлини, камери и дори звънци на вратите могат да помогнат да направите дома толкова по-безопасен. Ако сте вкъщи сами и някой проверява къщата ви, за да види дали те могат да влязат, ако тези устройства могат да ги изплашат.

Справяне с редовни домакински задачи

Ако искате да вземете някои от досадните задачи по грижите в домашни условия от ръцете си, свързани и автоматизирани устройства, обхванали ли сте и там. Най-очевидното устройство е роботизираната прахосмукачка Roomba от iRobot, заедно с подобни продукти. Уредите обаче могат да се предлагат и с функции за интелигентен дом. Представете пералня, която автоматично стартира цикъл на пране или хладилник, който поръчва мляко онлайн, когато усети, че сте ниски.

Да направим дома по-забавен

Какво е интелигентен дом, ако не и място за разходка и почивка? Тази технология може също така да ви забавлява и информира по нови и вълнуващи начини. Свързаните високоговорители, комбинирани с AI-базирани цифрови асистенти, могат да пускат музика, да предлагат новини и спортни резултати и дори могат да ви помогнат да контролирате и други свързани устройства. Свързаните устройства могат също да намерят добър филм, който да гледате, у дома или в истински киносалон.

Има тонове продукти, които могат да ви помогнат да направите дома си по-интелигентен.

Надяваме се, че отговорихме на вашите въпроси за това какво всъщност е интелигентен дом и няколко други, за които се чудехте. Какво мислиш? Какво е умен дом за вас? Кажете ни вашите мисли в коментарите!

Leave a Reply

Close Menu