You are currently viewing Какво е умен дом?

Какво е умен дом?

Какво всъщност е умен дом?

Накратко, „умен дом“ е резиденция, оборудвана с редица устройства, които автоматизират задачи, които обикновено се извършват от хората. Някои са вградени в самата структура още при изграждането на сградата, а някои биват добавени по-късно. Собствениците на жилища ги управляват с гласови команди или чрез изкуствен интелект.

За някои собственици на жилища превръщането на къща в интелигентен дом може да бъде толкова просто, колкото да купите свързан високоговорител. За други той може да включва свързване на няколко различни продукта, включително високоговорители, камери, компютри, смартфони, телевизори, системи за сигурност, уреди и много други.

Защо трябва да имам умен дом?

Сега, когато обяснихме какво е интелигентен дом, нека ви разкажем и защо трябва да създадете къщата си с интелигентни или свързани домашни продукти.

Пестене на енергия (и пари), разбира се!

За много хора движещата сила за създаването на интелигентен дом е потенциалът да се спестят енергия и пари с автоматизирани системи за отопление и климатизация. Интелигентните термостати бързо и прецизно автоматизират отоплението и охлаждането на дома. Това обикновено намалява сметката за електричество на собствениците. Други продукти, като свързани светлини и уреди, могат да използват по-малко енергия чрез изключване, когато не се използват. 

По-добра сигурност и спокойствие у дома

Въпреки че можете да закупите алармени системи, за да защитите дома си, интелигентните домове могат да предложат допълнителна сигурност. Свързаните светлини, камери и дори звънци на вратите могат да помогнат да направите дома си значително по-безопасен. 

Справяне с редовни домакински задачи

Ако искате да се освободите от някои от домашните си задачи, то свързаните и автоматизирани устройства са за вас! Най-очевидното устройство е роботизираната прахосмукачка, която може да ви посрещне след като е изчистила дома ви докато вие сте на работа, например. Само една гласова команда ви дели от сутрешното ви кафе, а хладилника ви предоставя автоматичен списък на продуктите с изтичаш срок на годност.. Всичко това вече е не е част от някой футуристичен филм, а част от днешната реалност. Със смарт домакинските уреди животът и прежививявания се издигат на ново ниво.

Да направим дома си по-забавен

Какво е интелигентен дом, ако не и място за забавления и почивка? Тази технология може също така да ви забавлява и информира по нови и вълнуващи начини. Свързаните високоговорители, комбинирани с AI-базирани цифрови асистенти, могат да пускат музика, да предлагат ежедневните новини и спортни резултати, както и могат да ви помогнат да контролирате и други свързани устройства. 

Има тонове продукти, които могат да ви помогнат да направите дома си по-интелигентен, забавен и модерен.

Надяваме се, че отговорихме на вашите въпроси за това какво всъщност е интелигентен дом. 

Leave a Reply